Wanneer gooi jij het roer om?

Heb jij dat ook? Dat zo veel vrienden, familieleden en kennissen op een punt staan in hun leven en zichzelf afvragen ‘wat wil ik nou?’ Van binnen knaagt een gevoel dat aangeeft dat wat ze nu doen niet het juiste is, dat het niet het allerliefste is wat ze willen doen… maar wat dan wel? En misschien geldt dit niet voor de mensen om je heen maar juist voor jou!

Maar al het andere gaat wél goed…
Zoals jullie weten heb ik zelf in deze fase gezeten. Jarenlang dacht ik, is dit het nou? Wil ik echt zo mijn werkende leven doorgaan? Wat zou ik willen? Ik nam de tijd niet om het echt uit te zoeken, want eigenlijk ging het daarnaast best goed: een lieve man, leuke kinderen, een mooi huis en een goede baan. Toch voelde ik dat ik niet op mijn (werk)plek zat. Ondanks dat gevoel en mijn andere ideeën over bedrijfsvoering en inhoudelijke kwesties ben ik bij die werkgever gebleven. Dat resulteerde in een harde maar o zo waardevolle les voor mijn lichaam. Nu stoppen of je wordt ziek. Pas toen nam ik de tijd om in mezelf te investeren en te ontdekken wat ik het liefste wilde.  

Kees Klomp sloeg de spijker op zijn kop
In april 2018 vond het Tech Touch Talent Festival plaats – georganiseerd door JINC (mijn oude werkgever) en Manpower. 250 directeuren uit het hele land kwamen daar samen om te praten, te leren en te inspireren over de vraag: Wat kun je als directeur of HR-beslisser doen om je voor te bereiden op de toekomst van werk? Eén spreker in het bijzonder is mij erg bijgebleven: Kees Klomp. Velen noemen hem de ‘bedrijfsboeddhist’. Hij pakte precies de kern van wat ik al die jaren heb gedacht en gevoeld maar niet kon omschrijven: “Het gaat over meer dan alleen maar cijfertjes. Bedrijven moeten gebouwd worden op geluk en welzijn. We leven momenteel in een betekenismaatschappij terwijl we voorheen te maken hadden met een kennismaatschappij.” Kort gezegd bedoelt hij daarmee dat we niet alleen maar willen werken en geld verdienen. We willen wat betekenen voor mens, dier en natuur.
We zijn geboren om te zorgen, om lief te hebben en met elkaar samen te leven. Van daaruit kun en wíl je veel harder werken én doe je het met veel meer plezier dan wanneer alles enkel en alleen om cijfers draait.

Het beïnvloedt ook het paardrijden
Mensen die in deze fase zitten ervaren soms ook dat zij met het paard moeilijkheden tegenkomen. Het paard is onrustig, angstig, luistert minder goed. Of jijzelf bent onrustig, hebt minder focus, ontwikkelt een angst op het paard, of iets anders. Vraag jezelf af: is dit jouw angst of die van jouw paard? Wie ziet er van tevoren beren op de weg? Wie voelt zich niet zeker genoeg om alle situaties met het paard aan te durven? Een paard spiegelt zich aan zijn ruiter. Het zijn prachtige dieren! Maak gebruik van wat zij jou vertellen en laat niet de angst regeren maar overkom het! In kleine stappen en in jouw tempo!

Klaar voor verandering?
Zit jij ook in die fase? Neem je al te lang genoegen met hoe het nu gaat terwijl je weet dat je wat anders wilt? Neem de tijd om weer thuis te komen, om te luisteren naar je eigen je gevoel. Om weer vanuit je kracht, rust en energie de dag in te gaan en deze ook veel bewuster te leven. Ik weet hoe het is, ik heb het ervaren, doorleefd en het roer omgegooid. Mijn persoonlijke ervaringen deel ik graag, en samen met mijn professionele kennis help ik je weer sterk en krachtig te voelen.

Zie ik je snel?

Enjoy2day
Janneke Valkering