Inspiratie uit onverwachte hoek

Het kan op elk moment gebeuren… Een vraag die je inspireert. Dat gebeurde mij op 9 juni tijdens de Dag van het Oudere Paard. Ik stond daar met Enjoy2Ride en voerde leuke gesprekken met mensen. Zij gaven mij aan dat ze echt op zoek zijn naar hetgeen ik bied: weg uit het gepieker in je hoofd, terug naar je lijf, je gevoel. Want daar gebeurt het! Je lichaam geeft signalen over hoe jij je voelt, maar in de hectiek van de dag is het soms lastig om naar deze signalen te luisteren…

En toen kwam die vraag.

Anne Boin van A Happy Horse vroeg: “Waarom wil jij zo graag met paarden werken? Jouw programma werkt ook voor mensen zonder (eigen) paard.”

Op het moment dat ze dat vroeg was ik aan het zoeken naar een goed en onderbouwd antwoord (ratio). Mijn hoofd zocht naar een goede reden, maar dat antwoord bleef uit. En waarom? Omdat ik voornamelijk handel vanuit mijn gevoel.

Vroeger reed ik 3 jaar lang op een manage. Ik merkte dat veel mensen die daar rondliepen een sterke mening hadden. Er werd veel geroddeld en wat vooral telde waren prestaties. Daardoor voelde ik mij totaal niet thuis. De uitkomst van een wedstrijd of een oefening is voor mij niet dé prestatie. Dat is het gevoel dat je nadien eraan overhoudt. Wat voor mij waardevol is, is het plezier tijdens het rijden. Dat telt!

Kunnen paardrijden… Mogen paardrijden. Het is een cadeau dat de natuur ons heeft gegeven. Paarden zijn heel trouw, eerlijk en gaan met respect met elkaar en ons om. Zij zijn duidelijk in wat ze wel en niet willen en hoe je hen kan benaderen. Daarnaast brengen paarden je tot rust. Maar dat niet alleen! The Horse Boy method heeft onderzoek gedaan naar de effecten van paardrijden op de mens. Daaruit is naar voren gekomen dat je door paard te rijden (en zeker in de verzamelde galop) het gelukshormoon oxytocine aanmaakt. Hierdoor voel je je blij en ontspannen waardoor het stresshormoon (cortisol) omlaag gaat en je hersenen weer open gaan staan om te leren. Fantastisch toch?! Daarom werken paarden ook zo goed voor mensen met autisme en stress. Ik vind het iets waar we ontzettend dankbaar voor mogen zijn. Te vaak zie ik dat ruiters het paardrijden niet meer als een cadeau kunnen zien. Er is zoveel spanning op het rijden komen te liggen dat ze niet meer kunnen genieten. Dat kan komen doordat ze eraf zijn gevallen, het nieuwe paard een heel ander karakter heeft dan het oude paard en dat de klik er niet meteen is, etc. En dat terwijl paarden juist heel ontspannend kunnen werken.

Juist deze ruiters willen zo graag terug naar het vertrouwde gevoel. Het gevoel van zeker op je paard zitten en niet meer overal die beren op de weg zien. Maar ze zijn in een vicieuze cirkel beland en komen er niet meer uit. Het is frustrerend om te weten dat je het kan, maar dat het niet lukt. En daar komt ook nog bij dat een stem in je hoofd zegt dat je paard op jou reageert. Je kunt het bijna niet meer goed doen.

Ik gun deze paarden en deze ruiters weer het gevoel van ontspanning. Vanuit plezier werken aan doelen.

Dus wat antwoordde ik op de vraag van Anne Boin? “Kan het niet gewoon zo simpel zijn dat ik het doe omdat ik van paarden houd? Ik heb ontzettend veel liefde en respect voor deze dieren. Zij hebben mij in het verleden en heden zo ontzettend veel gegeven dat ik ook wat terug wil doen.”

De Dag van het Oudere Paard heeft nog meer opgeleverd, maar dat lees je in mijn volgende blog!

Maak meteen een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek om te kijken wat ik voor jou kan betekenen. Klik op deze link: Contact

Enjoy2Day,

Janneke