Paardrijdtip van mij: Focus op wat goed gaat!

Denk jij er wel eens over na wat jij vroeger als kind leuk vond om te doen? Wat je gemakkelijk af ging? Of waar je blij van werd? Zo niet, het is echt een aanrader hoor! Het afgelopen jaar heb ik dat namelijk als uitgangspunt genomen om mezelf opnieuw te ontdekken en daar keuzes op te baseren. Hierdoor zijn er ontzettend veel dingen gaan rollen en mooie ‘toevallige’ gebeurtenissen op mijn pad gekomen.


Zo vond ik uit dat ik van nieuwe dingen houd; nieuwe projecten, nieuwe plekken om te ontdekken, het ontmoeten van nieuwe mensen… noem maar op! Ik vind het leuk om steeds weer grenzen en angsten op te zoeken en te ontdekken dat ik die kan overwinnen en verleggen. Het continue zoeken naar wat ik nog niet kan en moeilijk vind, maar wat ik wel graag zou willen. En het leuke van dit alles is dat het in kleine dingen kan zitten.

 

Bijvoorbeeld: Ik ben pas weer begonnen zonder zadel te rijden. Waarom? Omdat ik 22 jaar geleden op de manege hetzelfde deed en het geweldig vond! De instructeur van toen zei halverwege de les: “Kom jongens, het zadel gaat eraf. Jullie gaan oefenen met balans.” Te gek vond ik dat. Spannend, maar super leuk! In de tijd daarna heb ik helaas veel te lang mét zadel gereden.

 

Nu heb ik dat dus weer opgepakt. Eerst voorzichtig door het alleen in stap te proberen. Ik reed figuren en zorgde dat ik ontspannen en rustig bleef zitten. Vervolgens oefende ik in draf. En afgelopen week was ik zover voor de galop. Wow! Wat een te gek gevoel is dat. Je bent zo kwetsbaar en tegelijkertijd voel je je zo krachtig en een met je paard. Mijn paard Espresso voelde tijdens het galopperen heel goed aan wanneer ik uit balans was. Zij nam dan wat gas terug of leunde even de andere kant op. Dat is vertrouwen en teamwork! Wat een ervaring om te merken dat mijn paard zo op mij gericht was. Ik heb echt genoten van deze rit. Het maakte me zoveel sterker en zelfverzekerder omdat ik er gewoon voor gegaan was ondanks dat ik het spannend vond en twijfelde of het wel zou lukken. Naast dat ik mijn angst overwonnen had, merkte ik ook dat ik op deze manier heel goed aan de soepelheid van Espresso kan werken. Ik zeg 2, nee, 3 vliegen in 1 klap!

 

In mijn programma gaan we ook kijken naar waar jij tijdens het paardrijden blij van wordt. Het is namelijk zo dat hetgeen dat aandacht krijgt, groeit. Dus wanneer je altijd maar blijft denken aan de dingen die niet lukken, die niet goed gaan, versterk je dat en wordt het groter. Maar… – en nu komt het – als denkt aan wat wél lukt en wat wél leuk is, dan geldt hetzelfde principe! Dus richt je gedachten op het positieve, dan zal je merken dat datgene groeit en beter gaat.

 

Heb jij er ook genoeg van om alleen maar te denken aan wat niet goed gaat? Continu te analyseren waarom dat zo is? Stop dan nu met die gedachtegang en richt je op alles dat wel lukt! Doe dat steeds vaker en merk hoe prettig je jezelf daarbij gaat voelen. Vertel trots wat je hebt gedaan, ook al is het ‘maar’ een klein succes. Want elk succes is het waard om te vieren!

 

Enjoy2Day

Janneke Valkering